Zorunlu trafik sigortasında, yüksek primlere karşılık indirim beklentisi 2014 yılı için de hayal oldu.
Zorunlu trafik sigortası için 2014 yılı içerisinde araç sahiplerinin büyük bir merakle beklediği indirim beklentisi boşa çıktı. 2013 yılı itibari ile bazı araç türlerinde %100 ü bulan artışlar gören trafik sigortası için 2014 yılında indirim öngörülmüyor. Zorunlu trafik sigortasi sitesinden yapılan bilgilendirmeye göre; fiyatların aşağıya inmesi pek mümkün değil. Oluşan ve oluşabilecek risklere göre fiyatlandırmaların yapıldığını belirten yetkililer, riskli müşterinin ayrıca fiyatlandırılması gerektiğini ve Türkiye'nin risk primi yüksek bir ülke olduğunu belirtiyorlar. Şirketlerin kar etmek için kurulduğunu ve oluşan kazalara karşılık ödenen teminatlar ile alınan primler arasında 2012 yılında sigorta şirketleri için olumsuz bir tablo bulunmakta idi. Bu olumsuzluğu gidermek adına 2013 yılında ciddi oranlarda zamların olduğunu belirten yetkililer, bu bağlamda 2014 yılında ise indirim beklentisinin çok mantıklı olmadığı fikrini benimsemiş görünüyorlar.

Zorunlu trafik sigortasında sigorta şirketlerinin nasıl kara geçeriz hesapları yaptığını belirten uzmanlar, bazı bölgelerin risk priminin ortalamanın üzerinde olduğunu belirtiyorlar. Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde bazı şehirlerde risk priminin yüksek olduğunu ve bu doğrultuda bazı şirketlerin bu bölgedeki araçlar için astronomik rakamlar isteyebildiğini de belirtiyorlar. Yetkililer 3.5 milyon aracın zorunlu trafik sigortası yaptırmadığını ve bu araçların sistem için bir kara delik olduğunu, bunları sisteme sokmanın ise bütün sigorta yaptıranlar için faydalı olacağını iletiyorlar.


Hazine Müsteşarlığı ile Emniyet Genel Müdürlüğünün ortak bir çalışma yaparak, zorunlu trafik sistemindeki bu gibi aksaklıkları önceleyeceğini düşnen uzmanlara göre; alınacak önlemler ile bir çok mağduriyetin önüne geçilebilir.



[ Yazıyı Oku ]

<Önceki | 1 | 2 | 3 | 4 | Sonraki> En Son>>